שאלות ותשובות
אני מאמינה שלנשים יש זכות בלעדית על גופן, זכות ליחס מכבד וסבלני שרואה אותן וקשוב לצרכיהן, זכות לקבל מידע מלא על מצבן הבריאותי ועל האפשרויות העומדות לרשותן וזכות להיות שותפות בקבלת ההחלטה על הטיפול הנכון עבורן.
כ20% מהנשים סובלות מכאבים בזמן יחסי מין.
הכאב יכול להיות בזמן החדירה, החיכוך או בעומק הנרתיק , ולכל אחת מאלו גורמים שונים.
יחסי מין לא אמורים לכאוב. יש מיתוסים ואמירות שעלולות לגרום לך לחשוב שאת רק 'צריכה להרפות', 'להירגע' או 'לשתות קצת אלכוהול' והכל יעבור. יחסי מין אמורים להיות מהנים ומשמחים עבור שני בני הוזג, ואם משהו כואב או לא נעים לך, כדאי לברר למה ואיך לטפל בזה נכון. באבחון ובדיקה מדויקת ניתן להגיע להבנת הגורמים לכאב, ולהפנות לטפול בהתאם.
לגרד בפות יכולות להיות סיבות שונות, גם אם את סובלת שנים רבות מגרד, כדאי להיבדק ולהבין את הגורם לגרד.
יכול להיות שהעור שלך כבר התעבה כתוצאה משנים רבות של שפשוף וגרד. מה שמחמיר את התחושות הלא נוחות באזור.
עם הימשכות הגרד, הדלקת המקומית ועל כן הגרד מתמיד ומחמיר.
זה מעגל שיש לעצור ע"י אבחון של המקור לגרד, טיפול בדלקת המקומית ושיטות שונות להימנעות מגרד.
לצורך הפסקת הגרד ניתן להיעזר בקומפרסים קרים , אמבטיות ישיבה, ושינוי בהרגלי הייגנה.
הטיפול דורש גם מריחה של משחות המכילות סטרואידים.
ובמקביל – איתור הסיבה הגורמת לגרד.
בכל גיל יש לך זכות לאינטימיות, לקשר טוב ומיניות טובה.
אל תוותרי על זה. בכל גיל את עדיין אשה. באופן טבעי עם הגיל והפסקת מחזור הוסת יש ירידה ברמות האסטרוגן, הורמון המיו הנשי שמופרש מהשחלות בעיקר.
הירידה ברמתו גורמת לניוון רירית הנרתיק. וכתוצאה מכך נשים רבות מתחילות להרגיש תחושת יובש, גרד, עקצוצים, וכאבים בזמן יחסי מין ואף הפרשה מהנרתיק. מומלץ להיבדק, ואם אכן זו הסיבה ניתן לטפל מקומית בתכשירים המכילים אסטרוגן, בצורת כדור נרתיקי או קרם להחדרה לנרתיק. הטיפול פשוט ליישום ויכול לשפר את איכות חייך.
כמעט כל הנשים יסבלו לפחות פעם בחייהן מדלקת פטריתית בנרתיק. הזיהום נגרם ע"י זנים שונים של קנדידה, שחלקם עמידים לתרופות נגד פטריה המצויות בשימוש רגיל.
ישנם מצבים שעלולים להחמיר את המצב או לגרום להופעת דלקת חוזרת כדוגמת- סוכרת לא מאוזנת, מצבים של רמות אסטרוגן גבוהות, מערכת חיסונית ירודה או טיפול אנטיביוטי.
כ-5-8% מהנשים יחוו דלקת פטריתית חזורת . כלומר מעל 3 דלקות פטריתיות – מוכחות, בשנה, עבורן מומלץ לקחת טיפול אנטי פטריתית מונע לתקופה ארוכה יותר – כ-6 חודשים.
בכל מקרה אם את חווה תסמינים שמחשדים לדלקת פטריתית בקשי מרופא המשפחה/ הנשים שלך – הפניה לתרבית נרתיקית כדי לוודא בתרבית שאכן הסיבה לתסמינים שלך היא פטריה, ולא גורם אחר.
בנרתיק קיימים חיידקים מסוגים שונים, לצורך הפרשה נרתיקית תקינה חייב להתקיים איזון בהרכב החיידקי. לעיתים האיזון מופר וחיידיקים אנאירוביים תופסים את מקומם של הלקטובסילים, מצב זה מכונה בקטריאל וגינוזיס והוא מתאפיין בהפרשה אפורה עם ריח חריג שמתגבר אחרי קיום יחסי מין. תופעה זו אינה מלווה בכאבים או בצריבה. לצורך חסרת האיזון המיטבי לנרתיק, יידרש טיפול אנטיביוטי תוך נרתיקי למשך מספר ימים. לא כל ריח שנראה לך חריג הוא בהרכרח בקטריאל וגינוזיס ולכן כדאי להיבדק כדי לאשש את האבחנות.
האנטומיה הנשית מאופיינת בקרבה בין 3 פתחים בתחתית האגן שלנו, פתח מערכת השתן, פתח מערכת המין וקצה מערכת העיכול שלנו. בשל הקרבה האנטומית ישנו סיכון מוגבר בעיקר בתחילת קיום יחסי מין לעליה של חיידקים ממע' העיכול ומהנרתיק לשפכה ולכיס השתן.
כתוצאה מכך נגרמת דלקת חיידקית בשתן. מומלץ לטפל בנושא הזה באמצעות טיפול אנטיביוטי מניעתי בכל קיום יחסים. יש להוכיח שהצריבה בשתן מקורה בדלקת חיידקית ולכן כדאי לבצע תרבית שתן בזמן התסמינים.
בגיל ההתבגרות, את לומדת להכיר את הגוף שלך, חלק מלהכיר את הגוף הוא כדאי שתעזרי במראה כדי להכיר את מבנה הפות שלך שכולל שפתיים חיצוניות, שפתיים פנימיות ועמוק יותר את פתח הנרתיק, שהיא התעלה מהמחלק החיצוני פנימה לכיוון הרחם.
כדי להכניס טמפון, כדאי ללמוד היכן ממוקם פתח הנרתיק ומהי הזווית הנכונה להכנסת הטמפון בנרתיק.
אחרי מספר פעמים תלמדי להשתמש בטמפון באופן שיהיה נוח עבורך. אם את חוששת ונראה לך שהכאב חריג בעוצמתו תמיד כדאי להתייעץ עם רופאת נשים.
מזל טוב! בתקופה שאחרי הלידה, חלק גדול מהנשים שמניקות לא מקבלות ווסת, זה קשור בשינוי הורמונלי בהשפעת ההנקה שגורם להיעדר מחזור הווסת וכתוצאה מכך גם לירידה ברמות האסטרוגן. חסר באסטרוגן משפיע על רירית הנרתיק ולכן הרירית נעשית דקה יותר ותחושת יובש, צריבה וכאבים בזמן יחסים. ניתן לטפל בבעיה באופן פשוט ע"י שימוש בקרם מקומי שמכיל אסטרוגן במריחה בפתח הנרתיק למשך תקופת ההנקה. בנוסף אם עברת קרעים וחתכים בזמן הלידה, ייתכן ששרירי רצפת האגן שלך מכווצים ואולי גם הצלקת רגישה למגע. כדאי לפנות לפיזיותרפיה של רצפת האגן לצורך טיפול.
טוב שאת מסתכלת על הפות שלך מידיי פעם, חשוב להכיר את הפות ולבדוק אם יש שינויים.
שינוי צבע שמלווה בגרד יכול לכוון למחלות עור שונות של הפות, אחת מהן היא ליכן סקלרוזוס, מחלת עור של הפות שכיחה יותר בגילאי ה – 50+ אבל יכולה להופיע גם קודם לכן.
מחלה שגומרת לגרד כרוני, שינוי במבנה של הפות ושינויי צבע.
חשוב לאבחן ולטפל בהתאם.
אחת מתופעת הלוואי של נטילת גלולות היא ירידה בחשק המיני וכאבים ביחסי מין. אם קיימת יחסים בעבר ללא כאב, התחלת לקחת גלולות ואת חווה את אחד מהשינויים האלו, ייתכן שזו השפעת הגלולות. כדאי לברר עם רופאת הנשים שלך שאכן זו הסיבה ובהתאם להחליט על שימוש באמצעי מניעה חלופי.